Schemele cromatice – ce sunt si cum le folosim

Cel mai usor mod de a alege si a intelege schemele cromatice este folosind cercul cromatic (sau roata culorilor).Cu ajutorul lui putem gasi cele mai potrivite combinatii de culori, avand bineinteles la dispozitie si notiuni despre culoare.

Mai jos gasiti, pe scurt, cateva notiuni despre schemele cromatice folosite in designul de interior, care sper sa va fie de folos. Mai multe detalii despre fiecare dintre ele si mai multe imagini sugestive veti gasi in articolele scrise despre fiecare in parte.

1

sursa foto: atelierezoetno.wordpress.com

SCHEMA MONOCROMATICA  foloseste diferite tonuri si nuante ale aceleiasi culori, la care se adauga alb sau negru, pentru a lumina sau a mai inchide paleta cromatica, in functie de caz. Acelasi efect il au si nuantele de bej sau diferitele tonuri de maro. Vezi detaliat aici.

3

sursa foto:myhomeideas.com

SCHEMA ANALOGICA (sau a culorilor alaturate) foloseste culori care sunt alaturate in cercul cromatic. Este foarte asemanatoare cu monocromia, insa are avantajul ca pune la dispozitie mai multe tonuri si nuante. Si aici pot fi folosite tonuri neutre, fara a afecta paleta cromatica.

4

sursa foto: homedit.com

SCHEMA CULORILOR COMPLEMENTARE  este mai dramatica, oferind mai multa culoare si energie spatiului in care va fi folosita. Sunt folosite culori diametral opuse in cercul cromatic: rosu-verde, galben-violet, albastru-orange, fie in stare pura, fie tonuri ale acestora. Vezi detaliat aici.

http://www.dreamstime.com/-image8487069

sursa foto: interiordesignasm.hol.es

SCHEMA COMPEMENTARELOR CU DISJUNCTIE. In acest caz se alege o culoare si cele doua culori alaturate complementarei sale. Aceasta schema este mai armonioasa si ofera mai multe contraste decat schema complementarelor.

6

sursa foto: raymourflanigan.com

SCHEMA TRIADICA foloseste trei culori aflate la distante egale una fata de cealalta pe cercul cromatic. Ofera contraste frumoase, dar nu foarte puternice, motiv pentru care este frecvent folosita de catre iubitorii de culoare.

7

sursa foto: homedit.com

SCHEMA TETRADICA (sau a complementarelor duble) ofera cea mai bogata paleta cromatica, deoarece foloseste doua perechi de culori complementare

8

sursa foto: bhg.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s